Ne félj kiválónak lenni!

2021.06.21

Te általában melyik oldalát nézed a dolgoknak?

Bizonyára magad is sokszor hallottad már, hogy ha valahol máshol szeretnél tartani az életedben, mint ahol jelenleg, akkor valamit teljesen másként is kell csinálnod, mint ahogy eddig csináltad. A jó hírem az, hogy mindig lehet valamit másképp csinálni, és az is, hogy a konkurenciád 99%-a nem hajlandó megtenni ezt, ha valami nem úgy működik, ahogy azt elvárná.

Pont a napokban beszélgettem az egyik kollégámmal arról, hogy milyen rossz irányba tart a jelenlegi operajátszás. Úgy vélte, hogy az énekesek egyre silányabbak, és a régi nagyokat érdemes csak hallgatni és figyelni. Majd a végén hozzátette, hogy ő nem is biztos, hogy szívesen énekelne a jelenlegi felhozatallal, mert idegesítenék és zavarnák őt, és szerinte ha túl jól sikerülne egy meghallgatása, valószínűleg azért se vennék fel, mert kitűnne a többiek közül. A mondandója első felével én nem is tudtam és nem is akartam vitatkozni, sőt minden egyes szavával egyet tudok érteni. A második felével viszont korántsem: "Igazad van, de nem gondolod, hogy ez a mi malmunkra hajtja a vizet? A sok középszerű énekes közül sokkal könnyebb kitűnnünk és elérni a céljainkat, mert a legtöbb közülük feleannyit sem hajlandó beleteni, mint mi."

Sokan nemcsak a kudarctól, de a kiválóságtól is félnek. Miért? És ha tényleg emiatt nem alkalmaznak, akkor mi van? Nem csak egy operaház van a világon. Ha itt nem kellenék, akkor el tudok menni máshova is énekelni, meg tudom valósítani az álmaimat máshol is. Tehát ennek a kis gondolatfutamnak az a tanulsága, hogy mindennek van jó és rossz oldala is, te döntöd el, melyiket szeretnéd észrevenni. Inkább lehúzod magad a rosszal, vagy profitálsz a jóból, és építkezel tovább? Ne félj igazán jónak lenni! Ne szerénykedj, inkább élvezd ki a helyzeted! 

Legújabb blogbejegyzéseink

A verbális bántalmazás mindennapos jelenség: szükséges beszélnünk róla. De vajon lehet-e másképp is, mint kizárólag az áldozattal azonosulva, őt passzív elszenvedőként láttatva? Vagy aki effélét merészel, az "áldozathibáztató", és bizonyára középosztálybeli, fehér férfi, aki eleve hatalmi pozícióba született, és személyes érintettség híján az...

Ez itt a mi családunk. Emberhím és -nőstény meg egy kutya. Énekes és író meg egy ingyenélő (leszokóban lévő) zoknitolvaj. Mindhárman egyformán fontosak vagyunk. Ha pedig egy családban két szereplő közt elakadás van, megborul az egyensúly, és azt mindenki megsínyli.

© Szendi Nóra • Pintér László, 2021
 Fotók: © Kiss Zsuzsanna, 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!