Mentorálás és színészet

2020.12.29

Klasszikus énekes vagyok, aki játszik musicalekben, operettekben és prózai darabokban is. De mégis miben tudok neked segíteni mentorként? Van-e hasonlóság a színpad és az emberek lelke, élete között?

Több is, mint gondolnád. A színpadon a valós élményeimből építkezem. Nem eljátszani akarok egy királyt vagy egy csavargót, hanem megkeresni magamban, mit jelent számomra ez a karakter, és milyen gesztusaim alkalmazhatók, ha a bőrébe bújok. Biztos volt már hiányérzeted egyik-másik színész játékát figyelve. Korrektül hozta a szerepét, de valami mégsem stimmelt. Tapasztalatom szerint ez akkor fordul elő, ha valaki nem önmagából, a saját élményeiből táplálkozik, hanem más játékából merít. Hiszen ma már könnyű a dolgunk: irány a YouTube, válogathatunk kedvünkre egy-egy darab különböző megvalósításai közül, annak a színésznek a gesztusait, reakcióit, hanglejtését koppintva le, aki a leginkább kedvünkre való.

Viszont ha saját magunkban kezdjük keresni a válaszainkat, azonnal hitelessé válunk a színpadon is. Tudom, erre azt mondhatod, hogy nem egy színész valódi személyiségére vagy kíváncsi, hanem a kitalált karakterre. Az élet különös igazsága, hogy pont akkor pillanthatod meg adott mű hősének autentikus arcát, ha megformálója nem szerepet játszik.

Sokáig azt hittem, hogy az előadóművészetnek nincs sok köze az önismerethez, de tévedtem. Én énekléssel vagy szituációs/improvizációs játékokkal vezetlek rá, hogy jobban megismerd magad, a tested, a hangod, az elméd. Így önazonossá, magabiztossá, energikussá és koncentrálttá válhatsz mind a magánéletben, mint a vállalkozásod menedzselésekor, amikor előadást tartasz, vagy épp egy terméket adsz el.


Vissza a többi blogbejegyzéshez >>

© Szendi Nóra • Pintér László, 2021
 Fotók: © Kiss Zsuzsanna, 2021
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!